50 THINGS I DON'T BUY | Minimalism Series

50 THINGS I DON'T BUY | Minimalism Series

A hulladékmentes életmód felé tett tapogatózó lépéseink között szerepelnie kell annak a gondolatnak, hogy "valóban szükségünk van-e erre vagy arra a termékre". A gyártás, csomagolás, szállítás ugyanis sok hulladékot generál, és ha valójában nem is kell, akkor hamar a kukában vagy a szekrény mélyén landol egy újabb pulóver, egy csomagolt saláta zacskója vagy épp egy kipukkadt lufi.

A videó szerzője 50 ilyen dolgot gyűjtött össze. Nyilván mindenkinek más a listája, nekem is... de alapvetően tetszik! Azt se gondolom, hogy megoldható, hogy valamit soha ne vásároljak, számít, hogy ki hol és hogyan él, családban vagy egyedül, nagyvárosban vagy kis településen, stb. stb., de alapvetően úgy gondolom, hogy megszokásból sok haszontalan és felesleges vásárlást csinálunk. Ilyen jellemzően a jutalmazó vásárlás, amikor elmegyünk csak úgy "shoppingolni". Vagy amikor azért veszünk meg valamit, mert "az most a menő" az oviban, "mindenkinek az van" a suliban... Ne tegyük! ;)

Néhány példa: leszoktunk a palackozott vízről, csapvizet iszunk és kulacsot használunk általában. Amit teljesen kizártunk, sőt, ha lehet étteremben se kérünk, az a szívószál. Ugyanígy nincs lufi se, és nem használunk csomagolópapírt. Aki nem akar lemondani a csomagolás és a bontogatás izgalmáról, annak ajánlom a fekete-fehér újságokat, ha még nem mondtad le ;) Szuper kreatív tud lenni!

Amit sokkal ritkábban veszek, az a ruha, cipő, táska. Ilyesmit tényleg akkor veszek, ha konkrétan szükség van rá. Nem tartom jónak, hogy "minden alkalomra új ruhát kell venni", szeretem a használt üzleteket, sőt, ott olykor sokkal jobb minőségű ruhákat találok a gyerekeknek is, akik még nőnek mint a gomba :)

tisztítószerek, kozmetikumok közül is sokkal kevesebb fajtát használok. Úgy általában úgy gondolom, hogy inkább legyen kevés, de az szuper, hatásos és tartós, mint sokféle "vacak". Erről írtam már korábban is!

Nincs TV-nk, és nem cserélgetjük a kütyüket folyamatosan, tényleg csak akkor ha már kb. be se lehet kapcsolni.

Élelmiszer vásárlásnál is érdemes figyelni, hogy ne szállítsunk haza felesleges dolgokat, extra csomagolást, vagy félkész termékeket, amit igazából 2 perc alatt otthon is előállíthatunk, mint pl. a mosott zöldség, szeletelt kenyér, stb. természetesen külön zacskózva.

...és mindez igaz az élményekre is. Ne vegyünk műanyagba csomagolt élményeket, hanem törekedjünk az igazi kalandok megélésére. A majálisok és gyereknapok zűrzavarában nehéz elkerülni a színes lufis, vattacukros, hangos zenés "bulikat", a tömegesen előforduló elemes pónikat és fél perces körhintákat. De ha szemfüles az ember, akkor találhat igazi élményeket!

Sok posztom szól a mi bakancsos kirándulásainkról (pl. a Börzsönybe, Biatorbágy közelében, vagy a Pilisben), ami tényleg maximális élmény a gyerekeknek, igazi feltöltődés nekünk, és kb. bárhol és bármikor elérhető kiscsaláddal, barátokkal, csak már sokan nem is gondolnak rá... Jó mérce, hogy olyan célpontot válasszunk, ahol nem kell belépőjegyet venni. Ennek pedig nem anyagi okai vannak, hanem pusztán annyi, hogy a belépőjegyért cserébe kész szolgáltatásokat kínálnak nekünk - félreértés ne essék, számtalan pazar hely létezik - megfosztva ezzel a kreativitástól és szabadságtól, amit pl. egy szuper erdei túra tud nyújtani. Egy jó kis kirándulás vagy közös bringázás után pedig nem úgy állítunk haza három félig üres csokis popcornos zacskóval, cukorsokkos gyerekekkel, hulla fáradtan, hogy "atya ég, mi volt ez"....

Próbáljátok ki!