Vegyszermentes háztartás első lépései

avagy ne bonyolítsd az életed, ha nem muszáj

Mindenkinek a saját csemetéi a legfontosabbak, és ezért szeretnénk a legnagyobb biztonságban tudni őket. Ez természetes, mégis sokszor túlbonyolítjuk a saját feladatainkat, teleaggatjuk a lakást biztonsági eszközökkel, agyonfertőtlenítünk mindent és úgy általában megszakadunk, hogy úgy nézzünk ki, mint egy babakatalógus patikatisztaságú mintacsaládja. Ez a jószándékú törekvésünk mind a gyereknevelés, mind a háztartás irányítása terén zsákutcákhoz vezethet.

Sok játszótéri beszélgetést hallottam már a legmenőbb mindent-fertőtlenítő vegyszerekről, a ki nem boruló tányérról, a csöpögésmentes itatópoharakról, és a babakarámról... ez utóbbi a személyes kedvencem, a hideg kiráz tőle. Természetesen van számos olyan eszköz, ami megkönnyíti az életünket, de aztán amikor a 3 éves sem tud még rendes pohárból inni, mert sosem tanítottuk meg, azaz sosem volt türelmünk mellette állni, levezényelni a jogos hisztijét a megszokott itatóért és aztán 100-szor feltörölni, hogy 101-szerre végre neki is sikerüljön, és büszke lehessen magára, teljes joggal, akkor úgy gondolom, hogy minden 12+-os itatópohár elmehet a francba. 

No szóval, anyák és apák, legyetek bátrak és erősek, és tanítsátok meg a gyerekeket, hogy hogyan menjen le a lépcsőn biztonsággal (mászva vagy lábon), hogyan fogja a kanalat önállóan, egy pár évre pakoljátok el a törékeny dolgokat az első 1 méteres magasságból és bízzatok a gyerekekben! Ja, és ne vásároljatok játéknak álcázott szemetet!

takaritas_pixabay.jpg

(Fotó: pixabay.com)

A takarításból sem kell hókuszpókuszt csinálni a baba érkezésével. Sőt, engem akkor kezdett zavarni a vegyszeres felmosó, amikor a csemeték elkezdtek kúszni-mászni. Ekkor úgy döntöttem, hogy lehetőség szerint nem szállítok haza több vegyszert. Rengetek oldal foglalkozik öko-zöld-bio háztartás vezetésével, nagyjából mindennek megvan már a természetes alternatívája.

A kedvenc oldalaim:

https://okoanyu.blog.hu/ - öko háztartás alapjai, környezetbarát gyereknevelési tippek
https://www.zoldbolt.hu/ - webáruház, de számos hasznos tippet is találtam már itt
https://gardenista.hu/2018/05/10/legujabb-tippek-a-kornyezetbarat-takaritashoz/ 
- vegyszermentes takarítás alapjai
https://hulladekmentes.hu 
- hétköznapi tippek a hulladékok csökkentésére! 


 Végigbogarásztam sok hasonló oldalt, keresgéltem a számomra megfelelő megoldásokat, nekem ugyanis nem könnyebbség, ha minden vegyszer helyett beszerzek ugyanannyi de vegyszermentes takarítószert, ezzel ugyanis nem csökken a bevásárlások mennyisége és a flakonok száma.

Viszont van néhány olyan természetes szer, amik univerzálisan bevethetőek: szódabikarbóna, citrom és citromsav, ecet és mosódió. Ezzel a teljes takarítás, felmosás és mosás (pár csepp 100 %-ban természetes illóolajjal kiegészítve) is meg van oldva. 

mosodio_pixabay.jpg

(Mosódió, Fotó: pixabay.com)

Mire mit használhatsz?

  • Általános felülettisztítás: víz (1 liter) + ecet (1 dl) + teafa illóolaj (5 csepp) + citrom illóolaj (5 csepp)  Ez nálam egy spiccelős flakonban kb. állandóan kéznél van, az etetőszék, konyhapult napi takarítására használom, de sokszor végigszaladok vele az egész lakáson, így a nagytakarítások már nem lesznek olyan nagyok)
  • Felmosás: forróvíz + ecet
  • Ablakmosás: forróvíz + ecet + száraz törlőrongy
  • Fürdőszoba: nedves szivacs + 1 tk citromsav (vagy friss citrom)
  • Vízkő ellen a konyhában (vízforraló, mosogató): 1 tk citromsav + kevés víz + idő
  • A mosogatószer Amway-es egyelőre,és tökéletes nekem és a címke szerint a Földnek is, de láttam már erre is többféle házi receptet. Leégett tepsikhez szódabikarbóna és pár perc forralás a tuti tippem.
  • Mosás: 4db mosódió pici vászonzsákban (kb. 3-szor használható egy adag), öblítő: ecet + mosóparfüm vagy 100%-ban természetes illóolaj. Fehérmosáshoz + extra szódabikarbóna
  • Tisztálkodás: természetes szappanok (növényi és aromaterápiás), a sampon, fogkrém és egyéb kozmetikumok mind természetes Naturkozmetikumok, a vásárlásnál figyelek az összetevőikre, de nem váltottam még ki saját receptekkel.

Vegyszermentesíts Te is! :)

Címkék: zolden ökootthon