Buborékos ásványvíz vagy házi szóda?

Szerintem nagyon sokan emlékszünk a régi házi szódás szifonokra. Nekünk halványzöld volt, amibe csak nagyon koncentráltan és határozott mozdulatokkal lehetett beletekerni a kis patront, hogy abból ne szökjön ki a CO2 idő előtt. A patronra aztán ráfagyott a kezem, az első szóda pedig visszapattant a pohár aljáról olyan ereje volt. De jó volt, rég volt, és elmúlt (a mi esetünkben legalábbis).

szifon-nlcafe-hu.jpg(Fotó: nlcafe.hu)

Aztán elborította a boltokat az előre csomagolt szénsavas (és egyéb) ásványvíz, most pedig minket az ebből keletkező szemét. A tengereken úszó műanyagszemétről nem írnék most, ennek mindenki utánaolvashat, de mindenesetre riasztó méreteket öltött már, és azonnali lépést igényel. Mindenkitől!

Írtam már a hulladékcsökkentő próbálkozásaimról és hogy mi minden van, ami felesleges, és ezért megpróbálom meg se venni. A buborékos víz nem tartozik ezek közé, a szörp és fröccsszezon kezdetén ez kihagyhatatlan.

De a karton vizek hazacipelését és aztán a szelektív kuka tömését meg akartam szüntetni, mert az újrahasznosítás jó dolog, de még jobb, ha nincs is rá szükség. Nálunk nincs házhoz szállítós szóda, így marad az otthoni patronos megoldás. A környezetemben nincs már sehol régi szifon, amit bevethettünk volna, viszont van már  jó pár modernebb verzió. A mi új családtagunk ez lett:

soda_darrenbloggie_com.jpg(Foto: darrenbloggie.com)

Egy hónapos tesztüzem után elmondható, hogy a gépezet szuper, finom szódát csinál, ami aztán tartja is a buboréktartalmát a flakonban. Készült a szódával már palacsinta, ott is működtek a buborékok.
A gép mechanikus, egy elég nagy CO2 patron van benne, ami kb. 60-80liter szódához elegendő. Ez függ attól is, hogy ki mennyire szereti savasan az vizet. Mi átl. 4 gombnyomással készítjük, és ez kb. az enyhe ásványvíznek felel meg. A patron és a flakon is a szódagép tartozéka volt. Először azt gondoltam, hogy kell majd mindkettőből egy tartalék, de eddig úgy tűnik, hogy felesleges lenne. A szóda kb. 2 mozdulattal kész, azonnal iható, a gép halk, teszi a dolgát, így szükségtelen még egy palack. Ha a patron kifogy, akkor kb.3ezer Ft-ért becserélhető egy telire több nagy élelmiszeráruházban. Még nem cseréltem, de utánakérdeztem, és a hazai forgalomban legelterjedtebb SodaStream és SodaCO patronok egyformák, és cserélhetőek is, így reményeim szerint, ha kifogy akkor rögtön a másnapi bevásárlással meglesz a cserepatronunk. Remélem tényleg így lesz! :)

Nem mondom, hogy soha többé nem veszünk "zöld vizet" (mi az enyhén savas ásványvizet szeretjük), de a szelektív kukánk biztosan nem ezzel lesz már tele!!!