Okosan és ökosan

Ökotudatosan élni okos dolog, és igazán kifizetődő. Nem csak pénzt és energiát spórolhatunk vele, de a környezetünknek közvetlenül is sokat segít, ha betartunk pár apró szabályt.

A pazarlás visszaszorítása világméretű törekvés, amibe beletartozik az is, amikor fogmosás közben elzárjuk a csapot és az is, amikor a megmaradt ebédet másnap újragondoljuk és nem a kukában landol.
Az idei hosszú és hó nélküli furcsa tél után tavaszváró bizsergéssel tipródtam már február elején, hogy mikor kezdődhet végre az idei kertész szezon, mikor jön a megújulás, és miközben összeszedtem a kerti faházban a pici cserepeket a palántaneveléshez, gondolatban összeszedtem, hogy mi mindent is teszünk a Földért mi magunk a saját háztartásunkban.

Mondhatnám, hogy nem repülünk havonta a világ másik végére turistáskodni, ami nagyon is öko, de ennek egész más okai vannak, és most nem elsősorban a jelenleg dúló világjárványra gondolok, ami egyébként a Földnek egy friss lélegzetvétellel ér fel, de ez a cikk most nem erről fog szólni...
Sokkal apróbb lépésekkel haladunk, amik viszont könnyen és bárki számára elérhetőek, így például:

- lemondtam a szórólapokat, már lassan egy éve nem dobálnak semmi ilyesmit a postaládánkba. Egyetlen újságot nem tudtam lemondani, mert akkor a hozzá tartozó kedvezmények is kútba esnek, így ez maradt, de az újságból - az utolsó fecniig felhasználva - szuper kosarak készültek a papírfonás technikájával. Aki érdekel a youtube-on számos ilyen videó van. Papírkosarakban van a gyerekek barkácskészlete, a kulcsok az előszobában, a vitaminok a konyhapulton és legutóbb a papírzsebkendők is kaptak egy cuki kis kosarat.

20190408_090041.jpg- szintén egy éve járok a saját gyártmányú vászonzsákjaimmal bevásárolni, pékárut és zöldséget/gyümölcsöt már csak így, műanyag zacskó nélkül vásárolunk. Jó dolog! A pénztáraknál soha nem volt ezzel gond, sőt, már több áruházban is lehet venni saját márkás többször felhasználható zsákokat. Hatalmas zacskókupactól mentesül a Föld! Persze emellett figyelünk, hogy lehetőleg ne agyoncsomagolt termékeket vegyünk, inkább kimérve, termelőtől, vagy papírcsomagolásban. Nagyszerű kihívás volt a tavalyi műanyagmentes július és a szívószálmentes augusztus is! 

- bevásárlólistával megyünk boltba, amit itthon folyamatosan írok, azaz ha valami eszembe jut/elfogyott, felírom, így nem kell elszaladnom "csak egy" akármiért, ami mellé tuti "csatlakozna" még más is. Így ritkábban járunk vásárolni és nem veszünk felesleges dolgokat. A mostani "itthon maradásunk" is erre tanít, hogy átgondoljuk kétszer is, hogy mi kell(het) a boltból és mi az ami megoldható házi barkácsolással vagy egy kis sütés-főzéssel. 

- itthon kizárólag csapvizet iszunk, maximum egy vízszűrő kancsón engedem át, ill. nagyon bevált a szódagép is, amit tavaly májusban üzemeltünk be. Szerintem sok szódát iszunk, de nem őrült erőset, így a kb. 9 hónap alatt (amiben benne volt az egész nyár is) most cseréltünk patron másodjára! A gép és az első patron drága, de a patroncsere már csak kb. 3000 Ft. Nekünk egy így anyagilag is megérte, és nem kell a karton vizeket sem cipelnünk. Te cipeled még? (Kóstold meg a csapvizet, és adj neki még egy esélyt! Elsőre biztosan más lesz, de nem rossz az, csak más...)

- a háztartást is igyekszem vegyszermentesíteni, így például a mosáshoz mosódiót ill. vadgesztenyét használni. Nekem mindkettő bevált, a gesztenyével annyi volt a gondom, hogy miután kiszárad, már nem bírtam elnegyedelni, így maradt a mosódió. Olvastam olyat, hogy a ruhák beszürkülnek egy idő után. Nos, én több mint 2 éve mosok mosódióval (kiegészítve néha folttisztító sóval, vagy szódabikarbónával, az öblítő pedig ecet + mosóparfüm vagy 1-2 csepp illóolaj) és nem tapasztaltam ilyet.
A felmosás, felülettisztítás fő eszköze az ecet(-es meleg víz), és nem, nincs ecetszag a lakásban. Sőt, kifejezetten jó illat van, mert gyakran használok párologtatóban illóolajakat, főként teafát és citromot, amivel a betegségszezont is könnyebb átvészelni.
(A vírus kapcsán több helyen viszontláttam az általam is használt öko felülettisztító/fertőtlenítő receptjét, ami: 450ml víz + 50ml ecet + 5-8 csepp teafa olaj + 5 csepp citromolaj)

- a jó illathoz pedig hozzájárul, hogy 2020-as új hobbim a kalácssütés. Nálunk a reggeli általában zabkása vagy mézes/lekváros kalács, amit eddig boltban vettünk, de hát na... Sokat kerestem és próbálkoztam, mire rátaláltam erre a receptre, amivel végre igazi puha foszlós lesz a kalács. Esküszöm jobb bármely pékségnél, amit eddig próbáltunk.
A kalács sikerén felbuzdulva készült már igazi letekerhető tejes kifli is és kipróbáltam a kenyérsütést is. Mindenkinek ajánlom! Vannak igazán könnyű receptek is, nem kell rögtön a kovászos kenyérrel kezdeni, ami egy külön tudomány, de nagyon szemezem vele... :) Ha bejön, szakmát váltok, és pék leszek :D

- az otthoni főzés és saját alapanyagok felhasználása egyébként is fontos egy ökotudatos háztartás esetében, mert ugye az a legjobb, ha nem kell megutaztatni az élelmiszert. Az otthoni főzés egyébként egészségesebb is, és fontosnak tartom, hogy a gyerekeink előbb ismerjék fel a fakanalat, mint az ételfutárt. Ez most szintén felértékelődött, mert nem szaladgálunk el étterembe, nem ugrunk be egy gyrosra vagy akármire, és rendelni sem lehet minden nap.
A főzéssel viszont együtt jár, hogy lesz maradék, mert az adagokat kiszámolni a legnehezebb része az egésznek. Nagyon fontos, hogy ez a maradék, nem hulladék!!! A legtöbb ételt megfelelően tárolva másnap de akár még harmadnap is nyugodt szívvel meg lehet enni, avagy felhasználni. Célszerű pár napra előre tervezni is, most még könnyű is, mert "hah, épp otthon leszünk", hogy a menü változatos legyen, hogy elhasználjuk azokat az alapanyagokat, amik közelítenek már a lejárathoz, és ha marad egy kis pörkölt a nokedli mellől, akkor az passzoljon a másnapi főzelékhez.

- A kertünkben van jó pár gyümölcsfa, így a kamrában szépen sorakoznak a saját lekvárok. Nyáron aszaltunk paradicsomot, szárítottunk mentát és citromfüvet teának, de még házi "vegetánk" is van. Van kiskertünk, így kora nyártól őszig van friss és saját zöldségünk. Amikor pedig nincs, akkor előkerül a csíráztató tál, valamint a kert sarkában kiirthatatlanul (bár ez senkinek eszébe sem jutna) nő a csicsóka, amit épp télen lehet szedni, vagyis kiásni.

vegetables-pixabay.jpg

- a kiskert mellett természetes, hogy van komposztunk is, amit visszaforgatunk a kertbe. A komposzt benyel minden kerti és konyhai hulladékot (nem ételmaradék!), így például soha nem égettünk, ami szerencsére egyre több településen tilos is lesz lassan! A komposzt és a fenti próbálkozásaink mellett pedig szinte üres a kommunális kukánk, és a szelektív is jelentősen megcsappant. 

és van még néhány ötlet itt is! Minden bizonnyal van még hova fejlődnünk, nem vagyunk tökéletesek, de ha csak egy ötlettel is segítettem másoknak, akkor már előreléptünk!

Zárszó: semmi sincs kőbevésve nálunk, mindez csak törekvés, és vannak bizony kivételek. Egy ilyen "kihágás" volt év elején egy McDrive is, ahol köszönettel nem kértük a szívószálakat, mert nem menet közben terveztünk enni, csak a túráról hazafelé olyannyira saras volt mindenki, hogy nem akartunk bemenni sehova. Utána az öt éves fiam megjegyezte, hogy nem érti, miért akart adni a bácsi (ezért elnézést minden Mekis sráctól) szívószálat, miért nem tudja, hogy az nem jó! Hát igen... neki ez már így természetes.