Egyél hazait, vegyél hazait, mert igenis számít!

EZÉRT JOBB, HA HAZAIT ESZÜNK

Sokan, sokfélék vagyunk, és sok mindent máshogy gondolunk vagy teszünk. De abban talán egyetért mindenki, hogy a hazai, saját magunk által megtermelt élelmiszer jobb, mint ami a fél világot átutazta. Nem gondolom, hogy soha többé nem akarok narancsot vagy banánt enni, de bizony, nem mindig, és nem minden áron, és igyekszem figyelni, hogy magyar és szezonális élelmiszert fogyasszunk akkor is, amikor épp nem a saját kertemben szedem a borsót vagy a málnát.
Bruder Márton cikke sok szempontból a szívemből szólt...

Mi tehetek én?

- vásárlásnál megnézem a termék eredetét, és ha tehetem, hazait veszek
- bevásárlólistával megyek vásárolni, hogy ne vegyek olyat, ami egyébként van otthon, vagy olyat, ami nem is kell, csak "épp megtetszett", de aztán a kukában fog landolni
- ha van elérhető kistermelő, gazdaság a közelben, ott vásárolok
- pár napra előre tervezem a főzést, és nem dobunk el ételt!
- figyelek a szezonalitásra, azaz: nem kell februárban epret enni, nem a dinnye az első nyári gyümölcs, akkor se, ha május végén már tele van vele a zöldséges, és narancsot se veszek, habár az is kapható és menő a limonádéba...
- stb.stb.stb.